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Émissions de CO2 : L’effondrement nutritionnel – l’humanité pourrait ne pas pouvoir se nourrir au cours de la prochaine décennie

L’accroissement du CO2 atmosphérique provenant des sources de combustion affecte non seulement le climat, mais également la capacité des plantes et l’alimentation des insectes polinisateurs en produisant de de la nourriture appauvrie en nutriments pour l’espèce humaine.

Quelques références.

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Helena Bottemiller Evich. « The great nutrient collapse – The atmosphere is literally changing the food we eat, for the worse. And almost nobody is paying attention », The Agenda, 2017-09-13,

[ https://www.politico.com/agenda/story/2017/09/13/food-nutrients-carbon-dioxide-000511 ]

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Abdi Latif Dahir. « In 10 years, the world may not be able to feed itself », World Economic Forum, Agenda, 12 Sep 2017

[ https://www.weforum.org/agenda/2017/09/in-10-years-the-world-may-not-be-able-to-feed-itself/ ]

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Irakli Loladze. « Rising atmospheric CO2 and human nutrition: toward globally imbalanced plant stoichiometry? », Trends in Ecology & Evolution, Volume 17, Issue 10, 1 October 2002, Pages 457-461, https://doi.org/10.1016/S0169-5347(02)02587-9,

[ http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0169534702025879 ],

[ http://88.167.97.19/albums/files/TMTisFree/Documents/Climate/Rising_atmospheric_CO2_and_human_nutrition_toward_globally_imbalanced_plant_stoichiometry_LoladzeCO2andNutrition.pdf ],

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Irakli Loladze. « Hidden shift of the ionome of plants exposed to elevated CO2 depletes minerals at the base of human nutrition », eLife. 2014; 3: e02245, 2014 May 7, Max Planck Institute for Chemical Ecology, Germany, doi:10.7554/eLife.02245,

[ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4034684/ ],

[ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4034684/pdf/elife02245.pdf ]

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Nate Seltenrich. « Estimated Deficiencies Resulting from Reduced Protein Content of Staple Foods: Taking the Cream out of the Crop? », Environ Health Perspect, 22 September 2017, DOI:10.1289/EHP2472,

[ https://ehp.niehs.nih.gov/ehp2472/ ],

[ https://ehp.niehs.nih.gov/wp-content/uploads/2017/09/EHP2472.alt_.pdf ]

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Lewis H. Ziska, Jeffery S. Pettis, Joan Edwards, Jillian E. Hancock, Martha B. Tomecek, Andrew Clark, Jeffrey S. Dukes, Irakli Loladze, H. Wayne Polley. « Rising atmospheric CO2 is reducing the protein concentration of a floral pollen source essential for North American bees », 13 April 2016, DOI: 10.1098/rspb.2016.0414,

[ http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/283/1828/20160414 ],

[ http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/283/1828/20160414.full.pdf ]

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Qi Deng, Dafeng Hui, Yiqi Luo, James Elser, Ying-Ping Wang, Irakli Loladze, Quanfa Zhang, Sam Dennis. « Down-regulation of tissue N:P ratios in terrestrial plants by elevated CO2 », 1 December 2015, DOI: 10.1890/15-0217.1,

[ http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1890/15-0217.1/full ],

[ https://www.researchgate.net/profile/Dafeng_Hui/publication/288827527_Deng_Ecology_15-02172E1/data/5684aa9408aebccc4e0feb0d/Deng-Ecology-15-02172E1.pdf ]

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Justin M. Mcgrath, David B. Lobell. « Reduction of transpiration and altered nutrient allocation contribute to nutrient decline of crops grown in elevated CO2 concentrations », Plant, Cell and Environment, Volume 36, Issue 3, March 2013, pages 697–705, Willey, DOI: 10.1111/pce.12007,

[ http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pce.12007/full ],

[ http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pce.12007/epdf ]


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